Verpleegkundige voedingszorg voor patiënten die een operatie ondergaan

– een persoonlijke benadering

  • 12 min.
  • Proefschrift
Cover (kleur) proefschrift Harm van Noort
Proefschrift Harm J. van Noort
Beeld: Harm van Noort

 Inleiding

Verpleegkundigen verlenen 75% van de zorg voor chirurgische patiënten (1). Preoperatief brengen zij de conditie van de patiënt in kaart tijdens poliklinische spreekuren (2). De preoperatieve conditie en voedingsstatus zijn belangrijke factoren voor het herstel na de operatie. Ondervoeding, de disbalans van beschikbaarheid en verbruik van voedingsstoffen, leidt tot meer complicaties, slechtere wondgenezing en langere opnameduur na een operatie (3,4). Het blijkt dat 5 tot 45% van de patiënten die een operatie ondergaat een risico heeft op ondervoeding (5, 6). Deze patiënten hebben ondersteunende voedingszorg nodig om hun voedingsstatus voor de operatie te kunnen verbeteren.

Vlak voor de operatie moeten patiënten nuchter blijven om aspiratie te voorkomen tijdens de anesthesie (7,8). Sinds de

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?