De zichtbaarheid van hbo-competenties na een hbo-doorstroomtraject voor mbo-verpleegkundigen in een algemeen ziekenhuis: een kwalitatief monocenteronderzoek

  • 7 min.
  • Onderzoeksartikel
Wat is bekend Wat is nieuw Wat is de relevantie
Nederland kent twee niveaus van verpleegkundige opleidingen, maar geen wettelijk verschil in functies bij deze opleidingsniveaus. België biedt de opleiding Verpleegkunde aan op verschillende niveaus, waarbij momenteel een herziening van de wet op de uitoefening van gezondheidsberoepen plaatsvindt. In landen als Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten en Canada bestaat wel een wettelijk verschil in functie op basis van opleidingsniveau. Hbo-opgeleide verpleegkundigen willen een passende functie op de afdeling, zodat zij opgedane hbo-competenties kunnen toepassen. Dit onderzoek laat het belang zien van het aanbieden van hbo-taken aan hbo-doorstromers.
In Nederland hebben mbo-verpleegkundigen de mogelijkheid om via een verkort opleidingstraject de hbo-opleiding te volgen. De opleidingsduur varieert van anderhalf tot tweeënhalf jaar, afhankelijk van het instroomniveau. Er is een toename van het aantal mbo-verpleegkundigen dat een verkorte hbo-opleiding volgt. Het onderzoek laat zien dat werkervaring belangrijker gevonden wordt dan opleidingsniveau en dat hbo-competenties in de directe patiëntenzorg niet worden erkend. Er is sprake van aarzeling om verschillen tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen expliciet te maken. Dit vertroebelt de discussie over onderscheid tussen functies voor verpleegkundigen met een verschillend opleidingsniveau. Hierdoor wordt waardevolle kennis behouden, wat van grote waarde is voor zowel de verpleegkundige zelf als voor de afdeling en de organisatie.
  Er heerst onduidelijkheid tussen leidinggevenden en hbo-doorstromers over wie de regie neemt bij het creëren van hbo-taken. Het erkennen van hbo-competenties is belangrijk bij het ontwikkelen van passende functies en loopbaantrajecten voor hbo-opgeleide verpleegkundigen.

SAMENVATTING

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?