Nurse-sensitive patient outcomes in de geestelijke gezondheidszorg: het perspectief van de patiënt

  • 20 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Onderzoek naar hoe patiënten de bijdrage van de verpleegkundige aan patient outcomes evalueren en welke factoren samengaan met deze outcomes.
METHODE: Cross-sectioneel onderzoek waarbij de patiënten een vragenlijst invulden. De outcomes-schaal bestond uit 23 items. Daarnaast werden ook factoren die mogelijk samengaan met de nurse-sensitive patient outcomes en socio-demografische gegevens bevraagd bij de patiënten.
RESULTATEN: In totaal namen 353 patiënten deel aan de studie. Bijna alle items (21/23 items) hadden een gemiddelde score ≥ 4 (range 1-6). Dit wijst erop dat de verpleegkundige aan bijna alle patient outcomes een bijdrage leverde volgens de perceptie van de patiënten. Zo ervaren patiënten onder andere dat ze door de verpleegkundige gemotiveerd zijn om zich in te zetten voor hun behandeling en dat ze door de verpleegkundige open kunnen spreken over hun dagelijkse problemen. Vrouwelijke en oudere patiënten vertoonden een hogere gemiddelde outcomes-score. Dit was ook het geval indien de patiënt ervaarde dat de afdelingsverpleegkundigen vlot beschikbaar waren en indien hij veel contact had met de afdelingsverpleegkundigen. Hoe meer de patiënt gestimuleerd werd door de afdelingsverpleegkundigen om de dingen op zijn eigen manier te doen, hoe hoger de outcomes-score bij die patiënt lag. Tot slot was de outcomes-score ook hoger naarmate er meer individuele gesprekken gepland waren en hoe meer de individueel verpleegkundige begeleider de mening van de patiënt bevroeg alvorens er beslissingen werden genomen over zijn behandeling.
CONCLUSIE: In de geestelijke gezondheidszorg vervullen verpleegkundigen een sleutelrol in het behandelings- en herstelproces van patiënten. Toch is de impact van verpleegkundige zorg op patient outcomes tot nu toe onduidelijk. Volgens de perceptie van de patiënten in dit onderzoek leverde de verpleegkundige een bijdrage aan een grote verscheidenheid aan patient outcomes. De resultaten situeren zich zowel op het gebied van draagkracht, activiteiten van het dagelijks leven, open dialoog, (dreigend) destructief gedrag en motivatie tot opvolgen van de behandeling. Voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg kan het in termen van patient outcomes lonend zijn om in te zetten op beschikbaarheid en frequent contact met afdelingsverpleegkundigen en een individueel verpleegkundige begeleider.

Trefwoorden: Nurse-sensitive patient outcomes, geestelijke gezondheidszorg, patiëntenperspectief, vragenlijst, outcomes-schaal

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is relevantie?

In kwalitatief onderzoek wordt aangetoond dat verpleegkundigen een sleutelrol vervullen in de zorg voor personen met een psychiatrische kwetsbaarheid.

De mate waarin de verpleegkundige een rol speelt in het herstelproces is afhankelijk van verpleegkundige, patiënt en contextgerelateerde factoren.

Het ontbreekt aan kwantitatief onderzoek naar meetbare nurse-sensitive patient outcomes in de intramurale geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Een vragenlijst die nurse-sensitive patient outcomes in de ggz meet vanuit het perspectief van de

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?