Een slechte voedingstoestand heeft negatieve gevolgen voor de kwaliteit van leven van kinderen met kanker

  • 21 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Deze studie beoogt de invloed van een slechte voedingstoestand op de kwaliteit van leven bij kinderen met kanker vast te stellen.
MEHODE: Bij 104 kinderen (2-18 jaar) werd de voedingstoestand en de kwaliteit van leven gemeten bij diagnose en na 3, 6 en 12 maanden met behulp van de generieke en kankerspecifieke PedsQL.
RESULTATEN: Ondervoede kinderen (body mass index (BMI) of vetvrije massa (VVM) < -2 SDS) rapporteerden lagere scores vergeleken met goed gevoede kinderen op de domeinen fysiek functioneren (-13,3), sociaal functioneren (-7,0), kankerschaal (-5,9) en misselijkheid (-14,7). Kinderen met overgewicht (BMI of vetmassa >2 SDS) rapporteerden lagere scores op emotioneel (-8,0) en cognitief functioneren (-9,2) en op de kankerschaal (-6,6), terwijl de scores van de ouderrapportage lager waren op sociaal functioneren -7,5. Gewichtsverlies (>0,5 SDS) was geassocieerd met lagere scores op fysiek functioneren (-13,9 kindrapportage en -10,7 ouderrapportage), emotioneel (-7,4) en sociaal functioneren (-6,0) (kindrapportage), pijn (-11,6) en misselijkheid (-7,8) (ouderrapportage). Ouders rapporteerden slechter sociaal functioneren en meer pijn bij kinderen met gewichtstoename (>0,5 SDS) vergeleken met kinderen met stabiel gewicht.
CONCLUSIE: Ondervoeding en gewichtsverlies zijn geassocieerd met een slechter fysiek en sociaal functioneren, terwijl overgewicht en gewichtstoename het emotioneel en sociaal functioneren beïnvloeden.

Trefwoorden: kinderkanker, kwaliteit van leven, ondervoeding, overgewicht

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?
Zowel ondervoeding als overgewicht komt regelmatig voor bij kinderen met kanker en kunnen leiden tot meer complicaties tijdens de behandeling en slechtere overlevingskansen.  &ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?