Publieke-opinieleiderschap in de verpleegkundige praktijk: een Rogeriaanse conceptanalyse

  • 29 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

ACHTERGROND: In de Nederlandse verpleegkundige beroepspraktijk wordt hard gewerkt aan het versterken van de stem van verpleegkundigen en verpleegkundig leiders in het maatschappelijke zorgdebat. Duidelijkheid over het begrip Publieke-opinieleiderschap (POL) biedt verpleegkundigen en verpleegkundig leiders de mogelijkheid een bijdrage te leveren in het publieke debat en strategische- en beleidsvormingsprocessen.
METHODEN: Een literatuuronderzoek op basis van Rodgers’ evolutionaire methode van conceptanalyse resulteerde in een selectie van zeven onderzoeksartikelen. Daaropvolgend werd een paneldiscussie met 24 deelnemers (21 verpleegkundigen, 3 experts/opinieleiders) gehouden om de resultaten te versterken.
RESULTATEN: Kenmerken van POL zijn geloofwaardigheid, toegankelijkheid, altruïsme, dynamisch netwerken en systeemdenken. Publieke-opinieleiderschap in de context van de verpleegkundige praktijk is de actie van het beïnvloeden van het publieke debat over beleidsvormingsprocessen door het onderhouden van een dynamisch (sociaal) netwerk, door een hoge sensitiviteit te hebben voor systemen, door (klinisch) geloofwaardig, altruïstisch en toegankelijk te zijn voor gelijkgestemden en overige betrokken belanghebbenden.
CONCLUSIE: POL is een relatief nieuw concept in de verpleegkundige praktijk dat toenemend van belang is voor het waarborgen van de kwaliteit van zorg door gebruik te maken van de klinische en zorgexpertise in de strategisch politieke besluitvorming in relatie tot de dagelijkse beroepspraktijk. Onze conceptualisering kan gebruikt worden als raamwerk voor het ontwikkelen van op maat gemaakte trainingsen onderzoeksprogramma’s voor verpleegkundigen.

Trefwoorden: publieke-opinieleiderschap, invloed, beleidsvorming, strategie, politiek.

Pictogram (kleur) samenvatting onderzoeksartikel

Introductie

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?