Detectie van multidimensionale kwetsbaarheid bij thuiswonende ouderen: nood aan gerichte opleiding?

  • 21 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Deze studie gaat na in welke mate eerstejaarsstudenten verpleegkunde kwetsbaarheid bij thuiswonende zestigplussers correct inschatten.
METHODE: Studenten schatten bij 213 ouderen de fysieke, psychische, sociale, omgevingsen totale kwetsbaarheid in op een tienpuntsschaal (niet tot ernstig kwetsbaar). De reële kwetsbaarheid werd in kaart gebracht door ouderen het Comprehensive Frailty Assessment Instrument te laten invullen.
RESULTATEN: Er was een middelmatig sterke correlatie tussen de ingeschatte en de zelfgerapporteerde scores voor de fysieke kwetsbaarheid (Rho=0,537; p<0,001) en de totale kwetsbaarheid (r=0,461; p<0,001). Voor de psychische, sociale en omgevingskwetsbaarheid was er geen tot een zeer zwakke correlatie tussen beide beoordelingen (respectievelijk Rho=0,220; p< 0,01; Rho=0,190; p<0,01 en Rho=0,174; p<0,05). Het verband tussen de ingeschatte en de zelfgerapporteerde kwetsbaarheidsscores verschilt niet (p>0,05) naar gelang de socio-demografische kenmerken van de ouderen.
CONCLUSIE: De fysieke kwetsbaarheid bij thuiswonende ouderen wordt beter ingeschat dan de psychische, sociale en omgevingskwetsbaarheid. Vervolgonderzoek is nodig om na te gaan in welke mate opleidingsprogramma’s, die specifiek focussen op de detectie van kwetsbaarheid, bijdragen tot een correcte inschatting van de multidimensionale kwetsbaarheid.

Trefwoorden: Ouderen, multidimensionale kwetsbaarheid, detectie, opleiding, verpleegkunde

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?

Gelet op de prevalentie van kwetsbaarheid bij thuiswonende ouderen, wordt het belang van vroegtijdige kwetsbaarheidsdetectie onderstreept.

Opleiding of training moet (toekomstige) zorgverleners vaardig maken in het detecteren van kwetsbaarheid bij ouderen.

Er is nood aan wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen voor de uitbouw van opleidingsprogramma’s die ingaan op de detectie van kwetsbaarheid bij ouderen.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?