Pilotstudie: medicatie-therapietrouw bij patiënten met chronische niet-maligne pijn

  • 23 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Exploreren van de betekenis die patiënten met chronisch niet-maligne pijn (CNMP) aan pijn en pijnmedicatie verlenen, hoe zij met medicatie omgaan en wat hun overwegingen zijn om meer of minder medicatie te nemen.
METHODE: Kwalitatief onderzoek, gebaseerd op de technieken uit de Grounded Theory. Een semigestructureerd interview werd afgenomen bij 16 patiënten met CNMP.
RESULTAAT: Patiënten hanteren het medicatievoorschrift vanuit een (inadequate) zelfmanagementoptiek en niet vanuit de intentie therapietrouw te zijn. Hun afwegingen over pijn en pijnmedicatie zijn zowel rationeel als emotioneel gekleurd. Hun zelfmanagement wordt mede beïnvloed door hun levensdoelen, cognities en emoties over pijn en pijnmedicatie, en de interactie met de zorgverlener. DISCUSSIE: Deze pilotstudie geeft inzicht in de redenen waarom patiënten die volgens de artsen therapie-ontrouw zijn, hun medicatie wel of niet innemen. Verder onderzoek hierover is aangewezen bij al of niet therapietrouwe patiënten met CNMP.
CONCLUSIE: Zorgverleners dienen bij het voorschrijven en evalueren van de pijnbehandeling aandacht te besteden aan de beweegredenen van patiënten die kunnen leiden tot (onbedoelde) therapie-ontrouw en aan de basis liggen van hun vaak inadequaat zelfmanagement. Er is nood aan een bewustwording bij de zorgverlener over de cognities én emoties van de patiënten over pijn en pijnmedicatie, wat hun levensdoelen zijn en eventueel ook wat de impact ervan is.

Trefwoorden: chronische niet-maligne pijn, therapietrouw, zelfmanagement, patiëntenpercepties

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?

Het onder-, over- en/of verkeerd gebruiken van medicatie zijn bij zorgverleners gekende patronen van therapieontrouw. Medicamenteuze therapietrouw wordt beïnvloed door de relatie patiëntzorgverlener en de cognities die patiënten hebben over pijn en pijnmedicatie.

Bij een gebrek aan een duidelijke oorzaak van hun pijn schrijven patiënten zelf een verklaring toe aan hun pijn, om de pijn te rechtvaardigen en het pijnmanagement te beïnvloeden.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?