Scoping review

Beeld- en geluidsinterventies ter voorkoming of vermindering van onbegrepen gedrag bij cliënten met dementie. Input voor het ontwikkelen van een handreiking voor een beeld- en geluidsinterventie met de Qwiek.up

  • 17 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Inzicht krijgen in wat er bekend is over beeld en geluidsinterventies bij cliënten met dementie om onbegrepen gedrag te voorkomen of te verminderen.
METHODE: Er werd een scoping review uitgevoerd volgens de methodiek van het Joanna Briggs Institute. In januari 2021 werd literatuur gezocht via PubMed, Google en Google Scholar. Alle studies die (potentiële) effecten van elk type beeld en/of geluidsinterventie op onbegrepen gedrag hebben onderzocht of beschreven zijn meegenomen. Gegevens zijn geëxtraheerd op basis van het model ‘Kijken naar onbegrepen gedrag bij mensen met dementie’ ontwikkeld door het Centrum voor Consultatie en Expertise.
RESULTAAT: Negen studies werden geïncludeerd, waarvan vier met een experimenteel design. Vijf studies beschreven (potentiële) effecten van zowel beeld als geluidsinterventies. De overige vier studies beschreven (potentiële) effecten van geluidsinterventies. De experimentele studies onderzochten alleen kortetermijneffecten. Zes studies deden aanbevelingen om bij de selectie van beeld en geluidsmateriaal rekening te houden met persoonlijke voorkeuren van de cliënt.
DISCUSSIE EN CONCLUSIE: Er is weinig bewijs beschikbaar over de toepassing en effecten van beelden geluidsinterventies ter voorkoming of vermindering van onbegrepen gedrag bij cliënten met dementie. De studies geven inzicht in beïnvloedende factoren vanuit de sociale en de fysieke omgeving. Organisatorische factoren werden echter nauwelijks beschreven.

Trefwoorden: dementie, onbegrepen gedrag, beeld en geluidsinterventie

Pictogram (kleur) samenvatting onderzoeksartikel

Inleiding

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?