Evaluatie van een blended terugvalpreventieprogramma voor angst en depressie in de huisartsenpraktijk: kwalitatieve studie

  • 24 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Het evalueren van het GET READY-terugvalpreventieprogramma voor patiënten met herstelde angst- of depressieve stoornissen in de huisartsenpraktijk.
METHODE: Er werden semigestructureerde interviews (n = 26) en focusgroepinterviews (n = 2) gehouden met patiënten en praktijkondersteuners huisarts GGZ (POH-GGZ). Patiënten met herstelde angst- of depressieve stoornissen en hun POH-GGZ die deelnamen aan de GET READY-studie werden individueel geïnterviewd. Bevindingen uit de interviews werden getoetst in focusgroepinterviews met patiënten en POH-GGZ. Data werden geanalyseerd door het toepassen van thematische analyse.
RESULTAAT: Patiënten waren positief over het programma omdat het bewustwording creëerde over terugvalrisico’s. Een gebrek aan motivatie, herkenbaarheid en steun van de POH-GGZ, samen met ernst van symptomen waren belemmerend in het gebruik van het programma. POH-GGZ spelen een onmisbare rol in het motiveren en steunen van patiënten bij terugvalpreventie. Opvattingen van patiënten en POH-GGZ kwamen grotendeels overeen, wel hadden zij andere opvattingen over de verantwoordelijkheid qua initiatief nemen.
DISCUSSIE: De implementatie van het GET READY programma was uitdagend. Begeleiding door de POH-GGZ moet bij terugvalpreventieprogramma’s worden aangeboden op basis van eHealth.
CONCLUSIE: Begeleiding door de POH-GGZ moet bij terugvalpreventieprogramma’s, die gebaseerd zijn op eHealth, worden aangeboden.

Trefwoorden: angststoornis, depressieve stoornis, eHealth, huisartsenpraktijk, terugvalpreventie

Pictogram (kleur) samenvatting onderzoeksartikel

Inleiding

De hoge prevalentie van angststoornissen en depressieve stoornissen is een belangrijk probleem voor de volksgezondheid. Wereldwijd lijden 615 miljoen mensen hier aan (1). Hoewel effectieve behandelinterventies beschikbaar zijn (zowel psychologisch als farmacologisch) (2-5), krijgt 57% van de patiënten die herstellen van een angststoornis of depressie binnen vier jaar last van een terugval (6). Effectieve terugvalpreventie die wordt gegeven in de huisartsenpraktijk kan de kwaliteit van leven verhogen en de hoge ziektelast van patiënten met angststoornissen en depressieve stoornissen verlagen en voorkomen dat behandeling nodig is in een (duurdere) gespecialiseerde instelling voor geestelijke gezondheidszorg (7).&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?