De validiteit van de Tilburg Frailty Indicator (TFI): een overzichtsstudie

  • 18 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: De Tilburg Frailty Indicator (TFI) is een instrument dat wordt gebruikt voor de beoordeling van kwetsbaarheid bij zelfstandig wonende ouderen. Sinds de ontwikkeling van de TFI werd veel onderzoek verricht naar de psychometrische eigenschappen van dit instrument. Deze studie heeft tot doel een overzicht te geven van de belangrijkste bevindingen met betrekking tot de validiteit van de TFI.
METHODE: Op 22 januari 2021 werd een literatuuronderzoek uitgevoerd in de databanken PubMed en CINAHL. Een inclusiecriterium was het gebruik van de volledige TFI-deel B, verwijzend naar de 15 componenten. Er werden geen beperkingen opgelegd naar de taal of het jaar van publicatie.
RESULTATEN: In totaal rapporteerden 24 studies over de validiteit van de TFI. Vele studies toonden aan dat de criterium en begripsvaliditeit als goed kan worden gekwalificeerd. De samenhang van de TFI met sommige indicatoren van zorggebruik zoals bezoeken aan de huisarts en ziekenhuisopname kan echter als slecht worden aangeduid.
DISCUSSIE en CONCLUSIE: Naast de overwegend goede kwalificatie van de validiteit van de TFI, is dit instrument ook gebruiksvriendelijk voor het beoordelen van kwetsbaarheid bij thuiswonende ouderen. De bevindingen van deze beoordeling kunnen gezondheidszorgprofessionals ondersteunen bij het selecteren van interventies om kwetsbaarheid van ouderen te verminderen en de nadelige uitkomsten ervan, zoals een lagere kwaliteit van leven, te vertragen.

Trefwoorden: Kwetsbaarheid, ouderen, Tilburg Frailty Indicator (TFI), validiteit

Pictogram (kleur) samenvatting onderzoeksartikel

Inleiding

De Tilburg Frailty Indicator (TFI) is een vragenlijst die wordt gebruikt voor de beoordeling van kwetsbaarheid (in het Engels frailty) bij zelfstandig wonende ouderen. Het instrument is ontwikkeld als een zelfrapportage-instrument; dit betekent dat ouderen de TFI zelf moeten invullen (1). De TFI is gebaseerd op de volgende conceptuele definitie van kwetsbaarheid: “Kwetsbaarheid is een dynamische toestand waarin een individu verkeert die tekorten heeft in één of meerdere domeinen van het menselijk functioneren (lichamelijk, psychisch, sociaal), die onder invloed van een diversiteit aan variabelen wordt veroorzaakt en die de kans op het optreden van ongewenste uitkomsten vergroot” (2). Zowel deze conceptuele definitie van kwetsbaarheid, als de daarvan afgeleide TFI, beschouwt kwetsbaarheid als een

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?