Oost, west, verpleeghuis best?

Welke betekenis heeft ‘een thuisgevoel’ en hoe wordt dit binnen een verpleeghuis gecreëerd, behouden en verbeterd volgens de bewoners?

  • 21 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

INLEIDING: Mensen ervaren de overgang naar het verpleeghuis als een ingrijpende gebeurtenis waarbij fysieke, sociale en psychologische problemen kunnen ontstaan. Mensen zullen zich niet ineens thuis voelen in het verpleeghuis.
DOEL: In dit onderzoek is gekeken naar de betekenis die mensen geven aan een thuisgevoel en hoe dit thuisgevoel binnen een verpleeghuis gecreëerd, behouden en verbeterd kan worden volgens de bewoners.
METHODE: Kwalitatief, beschrijvend onderzoek, waarvoor tien interviews zijn afgenomen onder verpleeghuisbewoners en zelfstandig wonende ouderen met thuiszorg.
RESULTATEN/CONCLUSIE: Een thuisgevoel betekent volgens respondenten dat ze zich op hun gemak voelen, er niet tegenop zien om naar de eigen kamer te gaan en rust hebben. Hierbij zijn een vertrouwde omgeving, sfeervol interieur in de gezamenlijke ruimte en een eigen woning met eigen spullen belangrijk. Daarnaast zijn sociaal contact, eigen regie en een juiste copingstrategie van belang. Een belemmerende factor om zich thuis te voelen, is het gevoel tot last te zijn voor de zorgverleners. Tot slot vinden respondenten het belangrijk nuttige activiteiten te kunnen uitvoeren.

Trefwoorden: Verpleeghuis, thuisgevoel

Inleiding

In 2019 verbleven 115.00 mensen in een verzorgings- of verpleeghuis (1). De meest voorkomende reden van opname is een geleidelijke achteruitgang in de gezondheid (2). Als de (toekomstige) bewoner zelf de controle heeft over de beslissing of hij opgenomen wordt, heeft dit een positieve invloed op de gezondheid en het accepteren en aanpassen aan de verhuizing (3).
Sinds de Wet langdurige zorg (Wlz) in 2015 is ingevoerd (4), zijn er een aantal dingen veranderd, waardoor toekomstige bewoners vaak in een latere fase van ziekte opgenomen worden.

Er zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat een bewoner zich geestelijk thuis voelt in het verpleeghuis (5).&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?