Het naleven van leefregels en van de afgesproken herstartdatum van orale anticoagulantia na een TURP

  • 12 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Nagaan of patiënten zich na een transurethrale resectie van de prostaat (TURP) hebben gehouden aan de geadviseerde leefregels en aan de afgesproken herstartdatum van orale anticoagulantia (OAC) en of het zich daaraan niet houden gerelateerd was aan het optreden van een nabloeding.
METHODE: Patiënten werden twee en vier weken na ontslag uit het ziekenhuis telefonisch bevraagd over het naleven van drie geadviseerde leefregels (niet fietsen, geen zware lichamelijke arbeid verrichten en minimaal twee liter per dag drinken) en van de afgesproken herstartdatum van OAC (indien van toepassing) en over het optreden van een nabloeding.
RESULTATEN: Na twee en vier weken hadden respectievelijk 19 (50%) en 13 (34%) van de 38 patiënten zich aan alle drie de leefregels gehouden. Na twee weken hadden 15 (83%) van de 18 patiënten die preoperatief OAC gebruikten zich aan de herstartdatum gehouden. Een nabloeding was na twee en vier weken bij respectievelijk 13 (34%) en 3 (8%) van de 38 patiënten opgetreden. Dit was niet significant gerelateerd aan het zich niet houden aan de leefregels, maar leidde er wel toe dat de OAC later werd herstart.
CONCLUSIE: De meeste patiënten houden zich na een TURP aan de afgesproken herstartdatum van de OAC, maar niet aan alle leefregels. Dit laatste lijkt echter niet gerelateerd aan het optreden van een nabloeding.

Trefwoorden: Transurethrale resectie van de prostaat (TURP), anticoagulantia, nabloeding, leefregels, naleven

Pictogram (kleur) samenvatting onderzoeksartikel

Inleiding

Een goedaardige prostaatvergroting (BPH) ontstaat onder invloed van hormonale veranderingen. BPH komt voor bij 32-52% van de mannen tussen 51-60 jaar en bij 77-99% van de mannen vanaf 81 jaar. BPH kan de urineafvloed belemmeren en daardoor mictieklachten geven, die samen low urinary tract symptoms (LUTS) worden genoemd (1).&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?