Afstemmen met de zorgontvanger

Een exploratief kwalitatief fenomenologisch onderzoek naar ervaringen van zorgverleners

  • 28 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Het doel van dit onderzoek is een verkenning van hoe zorgverleners het afstemmen met zorgontvangers ervaren.
METHODE: Dit onderzoek is uitgevoerd vanuit een fenomenologische benadering. De methode shadowing is verbreed met de methode reflexive bodily empathy (RBE). Vier professionele zorgverleners, werkzaam in de intramurale ouderenzorg, zijn intensief geobserveerd en geïnterviewd.
RESULTATEN: In dit exploratieve onderzoek komen een aantal thema’s naar voren: onbewust belichaamd afstemmen, natuurlijke relatie, wederzijds vertrouwen, ruimte voor gevoelens, en onmacht. Het blijkt dat zorgverleners het wederzijds afstemmen met de zorgontvanger vaak niet opmerken terwijl zij zorg verlenen. De zorgverleners kunnen de zorgrelatie als een natuurlijke relatie ervaren als er wederzijds vertrouwen is met de zorgontvanger en de zorgverleners voldoende tijd ervaren om de zorgontvanger aandacht te geven en te leren kennen.
DISCUSSIE en CONCLUSIE: Afstemmen is een intersubjectieve lichamelijke gebeurtenis. De gebruikte innovatieve onderzoeksmethode RBE maakt gebruik van intersubjectieve ervaringskennis en lijkt daarom goed aan te sluiten bij dit fenomeen. Tegelijkertijd blijft de discussie bestaan in hoeverre onderzoek naar een subjectieve ervaring mogelijk is, aangezien de onderzoeker vanuit een ander referentiekader de ervaringen interpreteert. Voortzetting van deze discussie en vervolgonderzoek naar het gebruik van RBE als methode om intersubjectieve lichamelijke ervaringen te onderzoeken is gewenst.

Trefwoorden: Fenomenologie, shadowing, intersubjectiviteit, lichamelijke ervaringskennis, reflexive bodily empathy (RBE)

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?

Het perspectief van zorgontvangers op het afstemmen over de zorg is al meerdere malen wetenschappelijk onderzocht. Zorgontvangers ervaren te weinig aandacht voor wie zij zijn, hun situatie en hun specifieke behoefte (1).

Voor het goed begrijpen van de ander, is het nodig om aan te sluiten bij de belevingswereld van de ander en deze te onderzoeken en te interpreteren (2).

Vanuit een intersubjectief perspectief is onderzocht hoe zorgverleners het afstemmen met zorgontvangers ervaren.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?