Impact van atriumfibrilleren

Een kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van patiënten met symptomatisch atriumfibrilleren

  • 27 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

INTRODUCTIE: Atriumfibrilleren (AF) is geen direct levensbedreigende hartritmestoornis, maar wordt wel in verband gebracht met een lagere kwaliteit van leven. Over de impact van AF op het leven van de patiënten, met name op aspecten van het werk, is weinig bekend.
DOEL: Dit onderzoek moet inzicht geven in de impact van symptomatisch AF op het dagelijkse leven van patiënten in de leeftijd van 19 tot 67 jaar, teneinde de begeleiding aan deze patiëntengroep te optimaliseren.
METHODE: Kwalitatief onderzoek met fenomenologische benadering gebaseerd op semigestructureerde diepte-interviews met vier vrouwen en zes mannen over hun ervaringen met symptomatisch AF.
RESULTATEN: De symptomen en de onvoorspelbare aard van AF zorgen voor een constante waakzaamheid, die het leven negatief beïnvloedt. Dit leidt tot een verminderde conditie, het bijstellen van verwachtingen en een onzeker toekomstbeeld. AF is van grote invloed op de deelname aan het arbeidsproces, leidt tot een hoog ziekteverzuim, en is in een enkel geval invaliderend. Patiënten hebben behoefte aan gestructureerde informatie met aandacht voor hun ziektebeleving.
CONCLUSIE: Symptomatisch AF is van invloed op het welzijn en leidt tot fysieke, psychische en sociaal-maatschappelijke beperkingen. Patiënteneducatie met aandacht voor het ziektetraject en de ziektebeleving draagt bij aan een beter begrip en acceptatie van AF.

Trefwoorden: Atriumfibrilleren, patiëntervaringen, begeleidingsbehoefte, arbeidsproces, kwalitatief onderzoek

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?

Symptomatisch AF is een aandoening met veel impact op het leven van de patiënt.

De fysieke klachten en de psychische last worden in verband gebracht met een lagere kwaliteit van leven en beperkingen in het sociaalmaatschappelijke leven.

Jongere patiënten hebben meer symptomen dan oudere patiënten.

Patiënten met AF zoeken naar oorzaken en uitlokkende factoren en leggen zich beperkingen op. Dit beïnvloedt hun sociale activiteiten, zoals sporten of uitgaan, en hun relatie en gezinsleven.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?