De effectiviteit van een online infomodule voor mantelzorgers van patiënten met een beroerte

  • 25 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Het doel van deze studie is om de effectiviteit aan te tonen van een online tool ter ondersteuning van mantelzorgers in de informatie omtrent de maaltijdzorg aan patiënten met een beroerte bij de transitie van de intra- naar de extramurale zorg.
METHODE: In een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek met een pre- en posttestdesign met een interventiegroep (online tool) en een controlegroep (care-as-usual met informatiebrochure) werd de mate van overbelasting, levenskwaliteit en angstige of depressieve gevoelens van de mantelzorgers voor het ontslag en vier weken nadien gemeten.
RESULTATEN: De mantelzorgers uit zowel de interventieals de controlegroep namen de zorg op van patiënten met een beroerte. Deze patiënten vertoonden geen verschil in levenskwaliteit, functionele afhankelijkheid en maaltijdzorg. Na vier weken verbeterde zowel bij de mantelzorgers in de interventiegroep (n=30) als in de controlegroep (n=29) de levenskwaliteit en de mate van overbelasting. Angstige en/of depressieve symptomen waren in beide groepen toegenomen. Er werden geen significante verschillen gevonden in de uitkomsten tussen de twee groepen.
CONCLUSIE: De effectiviteit van een online informatietool voor mantelzorgers van patiënten met een beroerte kon onvoldoende worden aangetoond. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat een online informatietool even veel effect heeft als een geschreven brochure op de kwaliteit van leven, depressieve en/of angstige gevoelens en overbelasting van de mantelzorger.

Trefwoorden: Online informatie, beroerte, mantelzorger, maaltijdzorg, zelfmanagementondersteuning

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?

Patiënten met een beroerte worden bij de transitie van de intra naar de extramurale zorg geconfronteerd met een hoge afhankelijkheid van anderen door (beperkt) verlies van ADL-functies, waaronder maaltijdzorg.

Ondervoeding kent een hoge prevalentie in de eerste maanden na een beroerte en heeft een negatieve invloed op het herstel.

De aanwezigheid van mantelzorg is een voorspellende factor voor de functionele mogelijkheden bij het ontslag.

De mantelzorger dient om te kunnen gaan met de beperkingen van de patiënt, wat kan leiden tot overbelasting.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?