Haalbaarheid van comfort rounding op een Nederlandse geriatrische ziekenhuisafdeling: een pilotstudie

  • 25 min.
  • Onderzoek
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Comfort rounding is een systematische en preventieve methode waarbij verpleegkundigen elk uur basiszorg uitvoeren op een ziekenhuisafdeling. De basiszorg is gericht op positionering (ondersteunen bij het aannemen van een comfortabele lighouding en anticiperen op valrisico en risico op decubitus), algemene persoonlijke behoefte (ondersteuning bieden bij toiletgang, thermoregulatie en aanbieden van eten en drinken), pijncontrole (screenen van pijn en interveniëren indien nodig) en plaatsing (eigendommen en materialen binnen handbereik leggen). Internationale studies wijzen uit dat comfort rounding belgebruik vermindert, de patiënttevredenheid verhoogt en de werkdruk voor verpleegkundigen verlaagt. De doelstelling van deze pilotstudie is inzicht krijgen in zowel de haalbaarheid als ervaringen met comfort rounding op een Nederlandse geriatrische verpleegafdeling.
METHODE: De pilotstudie vond plaats in de eerste week van april 2018. De haalbaarheid van comfort rounding werd onderzocht door zelfrapportages van getrainde verpleegkundigen. De ervaringen met comfort rounding werden onderzocht tijdens een focusgroepinterview.
RESULTATEN: Zeven bachelor verpleegkundigen hebben deelgenomen. In totaal werd comfort rounding in 578 van de 1.768 patiëntsituaties uitgevoerd (32,7%). Comfort rounding werd trouwer uitgevoerd op doordeweekse dagen (n=518; 45,4%) dan in het weekend (n=60; 9,6%). Comfort rounding werd trouwer uitgevoerd tijdens vroege diensten (n=281; 41,8%) dan tijdens late diensten (n=209; 27,5%) en nachtdiensten (n=88; 26,2%). Een aantal verpleegkundigen ervoer tijdens de pilotperiode al een reductie in belgebruik. Aanzienlijke meerwaarde verwachten de verpleegkundigen echter pas bij duurzame implementatie.
DISCUSSIE: Verpleegkundigen ervoeren met name gedurende het weekend en late diensten barrières voor het trouw uitvoeren van comfort rounding, zoals onderbezetting en lage toepasbaarheid bij patiënten met ernstige cognitieve stoornissen.
CONCLUSIE: In deze kleinschalige pilotstudie werd comfort rounding nog niet trouw uitgevoerd. Dit kan wijzen op knelpunten in de haalbaarheid van comfort rounding. Trouwe uitvoering lijkt een voorwaarde voordat comfort rounding op grotere schaal kan worden geïmplementeerd.

Trefwoorden: Comfort rounding, geriatrie, kwetsbare ouderen, basiszorg, patiënttevredenheid

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?

Comfort rounding is een systematische en preventieve methode waarbij verpleegkundigen elk uur basiszorg uitvoeren op een ziekenhuisafdeling.

De basiszorg is gericht op positionering, algemene persoonlijke behoefte, pijncontrole en plaatsing.

Internationale studies wijzen uit dat comfort rounding belgebruik vermindert, de patiënttevredenheid verhoogt en de werkdruk voor verpleegkundigen verlaagt.

Voor zover bekend is in Nederland nog geen onderzoek uitgevoerd naar comfort rounding.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?