Veranderende zorgrelaties bij het gebruik van beeldschermzorg: kennissynthese

  • 21 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Het in kaart brengen van opvattingen en ervaringen van zorgverleners en zorgvragers met betrekking tot de invloed van beeldschermzorg op de zorgrelatie en eigen regie in de thuiszorg.
METHODE: Kennissynthese op basis van vijf kleinschalige kwalitatieve studies naar opvattingen en ervaringen ten aanzien van beeldschermzorg. Dit is gebaseerd op interviews met respectievelijk 31 zorgvragers, 36 zorgverleners en negen managers.
RESULTATEN: Uit de resultaten bleek dat beeldschermzorg invloed heeft op zowel de mate van nabijheid in de relatie (tussen zorgverleners en zorgvragers) als op de verdeling van regie in de relatie. Ook gaven de resultaten inzicht in opvattingen over de wijze waarop dit gefaciliteerd moet worden.
DISCUSSIE: Opvallend was dat beeldschermzorg vooral door mensen die er ervaring mee hebben wordt geassocieerd met nabijheid in de relatie. Ook werden aan het gebruik van beeldschermzorg waarden toegeschreven (zoals controle door zorgverleners en autonomie van zorgvrager) die met elkaar op gespannen voet staan. Ten slotte bleken zorgverleners en zorgvragers verschillende opvattingen te hebben over het faciliteren van beeldschermzorg.
CONCLUSIE: Bij toepassing van beeldschermzorg dient de verdeling van rollen, taken en verantwoordelijkheden tussen zorgverleners en zorgvragers te worden geëxpliciteerd en afgestemd. Daarbij is het raadzaam om regelmatig te (blijven) evalueren hoe de zorgrelatie verandert als beeldschermzorg wordt geïntroduceerd.

Trefwoorden: Beeldschermzorg, eigen regie, autonomie, nabijheid, afstand

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?

De verwachtingen van beeldschermzorg, als onderdeel van de (thuis) zorg, zijn hooggespannen.

Het in gebruik nemen van technologie in de zorg, waaronder ook beeldschermzorg, is een moeizaam proces.

De spanning tussen technologiegebruik en het in praktijk brengen van professionele waarden is een belemmerende factor voor het implementatieproces van nieuwe technologie zoals beeldschermzorg.

Dit artikel geeft inzicht in perspectieven en ervaringen van verschillende doelgroepen ten aanzien van de impact van beeldschermzorg op zorgrelaties.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?