Voorspellende factoren voor de ontslagbestemming bij geriatrische patiënten die na een CVA revalideren in het ZZG Herstelcentrum

  • 18 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Het identificeren van factoren die voorspellend zijn voor de ontslagbestemming van geriatrische patiënten die in het ZZG Herstelcentrum revalideren na een cerebraal vasculair accident (CVA).
METHODE: Bij opname werden vijftien verschillende variabelen met een mogelijke voorspellende waarde voor de ontslagbestemming gemeten. Deze waren geselecteerd door middel van een systematisch literatuuronderzoek op basis van de bewijskracht, de uitkomstmaat en mening van experts. Voorspellende variabelen werden geïdentificeerd door middel van univariate logistische regressieanalyse.
RESULTATEN: Van de 23 geïncludeerde patiënten konden er vijftien (65%) naar huis worden ontslagen en acht (35%) naar het verpleegtehuis. Patiënten in beide groepen verschilden niet op demografische kenmerken. De variabelen ADL-afhankelijkheid, leerniveau en loopvermogen bleken significante voorspellers te zijn voor ontslag naar huis, met een verklaarde variantie van 44%-52% (R2 = 0,44-0,52). De ernst van het CVA en urine-incontinentie bleken significante voorspellers te zijn voor ontslag naar het verpleegtehuis en droegen 30%-37% bij aan de variantie (R2 = 0,30-0,37). DISCUSSIE: De variabele ADL-afhankelijkheid bleek de sterkste voorspellende waarde te hebben voor de ontslagbestemming. Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat ook het leerniveau een voorspellende waarde heeft voor de ontslagbestemming. Een verklaring hiervoor kan zijn dat het leerniveau geassocieerd is met ADL-afhankelijkheid (r = 0,80; p < 0,01). In tegenstelling tot vergelijkbare onderzoeken bleek een hogere leeftijd geen significante voorspeller te zijn. Een mogelijke verklaring is dat de gemiddelde leeftijd hoger was ten opzichte van de vergelijkbare onderzoeken.
CONCLUSIE: De variabelen ADL-afhankelijkheid, leerniveau, loopvermogen, de ernst van het CVA en de aanwezigheid van urine-incontinentie bleken voorspellend te zijn voor de ontslagbestemming. Omdat de studiepopulatie klein was en er sprake was van multiple testing zijn de gevonden resultaten wellicht minder representatief of betrouwbaar voor de gehele populatie van geriatrische patiënten die revalideren na een CVA.

Trefwoorden: Voorspellende factoren, ontslagbestemming, geriatrische revalidatie, CVA

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?

Verloop van het revalidatietraject na een CVA verschilt sterk per patiënt.

Veel onderzoek betreft functionele prognose en voorspellers van de ontslagbestemming na een CVA en is veelal binnen een ziekenhuis verricht.

Het leerniveau blijkt een significante voorspeller te zijn voor de ontslagbestemming.

Een hogere leeftijd, motivatie en de aanwezigheid van depressie bleken geen significante voorspellers te zijn voor de ontslagbestemming.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?