Persoonlijke aandacht voor leefstijl en gezondheid

Een fenomenologisch onderzoek naar beweegredenen van patiënten met EPA voor deelname aan een metabole poli

  • 16 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) hebben een verhoogd risico op het metabool syndroom. Leefstijlverbetering kan dit syndroom voorkomen of de ernst reduceren. Dit onderzoek geeft inzicht in beweegredenen van de doelgroep voor deelname aan een metabole poli, waar individuele leefstijlinterventies worden ingezet.
METHODE: Het betreft een fenomenologisch onderzoek. Uit tien diepte-interviews bij patiënten met EPA die deelnemen aan een metabole poli zijn data verzameld en geanalyseerd volgens het Colaizzi-model.
RESULTATEN: Vijf thema’s zijn geïdentificeerd die beweegredenen voor deelname aan een metabole poli weergeven: actieve uitnodiging en opvolging, monitoringsbehoefte, bewustwording en willen leren over gezondheid en leefstijlaanpassingen, beleving van het persoonlijke contact alsook meer regie over hun leven.
DISCUSSIE: De metabole poli streefde naar aansluiting bij het individu, maar deze aansluiting kan nog worden geoptimaliseerd.
CONCLUSIE: Deelname aan een metabole poli door patiënten met EPA wordt bevorderd doordat deze individuele benadering aansluit bij de persoonlijke behoefte van patiënten. Continuering van de individuele benadering is gewenst. Duidelijke voorlichting over zorgaanbod, zorginhoud en aansluiten bij de persoonlijke behoefte bevordert aansluiting bij de zorgvraag. Kwalitatief vervolgonderzoek bij patiënten die niet deelnemen aan de metabole poli kan bijdragen aan verdere vergroting van de inzichten naar beweegredenen om al dan niet deel te nemen.

Trefwoorden: EPA, leefstijlinterventie, metabool syndroom

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?

Patiënten met EPA en de diagnose schizofrenie die antipsychotica gebruiken, hebben een verhoogd risico op het metabool syndroom.

Naast een hoger risico op het metabool syndroom, blijkt dat 30% van de patiënten met EPA een ongezonde leefstijl heeft.

Leefstijlverbetering kan het syndroom voorkomen of de ernst ervan terugdringen. In de ggz dient dan ook meer aandacht besteed te worden aan de leefstijl van patiënten.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?