Ethiek in de zorg

  • 4 min.
  • Actueel

Op 9 november jl. organiseerde de Alumnivereniging Verplegingswetenschap Nederland weer een expertmeeting voor haar leden. Dr. Hans van Dartel, ethicus en (niet-praktiserend) verpleegkundige, belichtte in het UMC Utrecht het thema ‘Ethiek in de zorg’.

Ethische kwesties spelen op twee niveaus, namelijk gericht op specifieke vragen van zorgprofessionals, bijvoorbeeld bij incidenten, en gericht op algemene kwesties op managementniveau.
In veel zorgorganisaties wordt ervan uitgegaan dat met het instellen van een ethische commissie de ethiek voldoende georganiseerd is. Een ethische commissie wordt echter ingesteld op groeps- of organisatieniveau door de directie en is vooral gericht op bedrijfsethische kwesties. Morele vragen vanuit de medewerkers, naar aanleiding van een specifieke situatie, worden meestal in eerste instantie besproken met collega’s en de directe leidinggevende, en worden pas in een later stadium, of helemaal niet, voorgelegd aan een ethische commissie. De afstand tussen medewerkers en een ethische commissie wordt dan ook als groot ervaren.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?