Aantrekkelijkheid van het werken in de wijkverpleging: een online focusgroepstudie onder verpleegkundigen

  • 23 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: De doelen van dit exploratieve, kwalitatieve onderzoek waren het verkrijgen van diepgaande kennis over welke aspecten verpleegkundigen aantrekkelijk vinden in hun werk in de wijkverpleging en nagaan of deze aspecten verschillen voor verpleegkundigen met verschillende opleidingsniveaus.
METHODE: Discussies werden in 2016 gehouden middels zes online focusgroepen met in totaal 38 verpleegkundigen werkzaam in de wijkverpleging. De transcripten werden geanalyseerd aan de hand van de principes van de thematische analyse.
RESULTATEN: De bevindingen lieten zien dat verpleegkundigen het aantrekkelijk vinden een ‘spin in het web’ te zijn, in die zin dat zij de leidende zorgprofessionals zijn met de patiënt als middelpunt van de zorg. Verpleegkundigen vinden het hebben van autonomie ook aantrekkelijk: autonomie met betrekking tot het nemen van beslissingen over patiëntenzorg, vrijheid in de werkplanning en het werken in een zelfsturend team. De afwisseling in patiëntsituaties en activiteiten maakt hun werk eveneens aantrekkelijk. Er was niet veel verschil in ervaren aantrekkelijke aspecten tussen hbo- en mbo-opgeleide verpleegkundigen.
CONCLUSIE: Autonomie, afwisseling en de spin in het web zijn vormen de aantrekkelijke aspecten van het werken in de wijkverpleging. Deze aspecten dienen benadrukt te worden in verpleegkundige opleidingen, in de verpleegkundige praktijk, in wervingsprogramma’s en in publiciteitsmateriaal ter ondersteuning van het werven en behouden van verpleegkundigen.

Trefwoorden: Aantrekkelijkheid, autonomie, wijkverpleging, verpleegkundigen

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?

In veel West-Europese landen is het een uitdaging om te zorgen dat er voldoende verpleegkundigen in de wijkverpleging zijn.

Met betrekking tot de aantrekkelijkheid van het werken in de wijkverpleging is autonomie het meest genoemde aspect in de onderzoeksliteratuur.

Wat ontbreekt is diepgaande kennis over wat werken in de wijkverpleging aantrekkelijk maakt.

De ‘spin in het web’ zijn, autonomie en afwisseling in de patiëntsituaties en verpleegkundige activiteiten zijn aantrekkelijke aspecten van het werken in de wijkverpleging.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?