Ontwikkeling van de EMINCS: zelfbeoordelingsinstrument voor verpleegkundigen over kennis, attitude en vaardigheden voor georganiseerde vormen van ethisch overleg

  • 15 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Beoordeling van de betrouwbaarheid van de EMINCS, een zelfbeoordelingsinstrument voor verpleegkundigen over kennis, attitude en vaardigheden voor georganiseerde vormen van ethisch overleg.
METHODE: Een gelegenheidssteekproef van vierdejaars verpleegkundestudenten van een bacheloropleiding in Nederland vulde tweemaal de conceptversie van het zelfbeoordelingsinstrument in met een tussentermijn van drie weken. Aan de hand van de twee metingen worden percentages, test/hertest-betrouwbaarheid met behulp van de intraclasscorrelatiecoëfficiënt, en interne consistentie met behulp van Cronbach’s alfa’s bepaald.
RESULTAAT: 64 studenten hebben het zelfbeoordelingsinstrument ingevuld, waarvan 37 tweemaal volledig. De percentages eens/oneens van de twee metingen verschilden weinig. Een aantal items vertoonden een geringe correlatie, terwijl de rest voldoende correleerde. Het zelfbeoordelingsinstrument als geheel heeft een Cronbach’s alfa van 0,5, terwijl de afzonderlijke subthema’s Cronbach’s alfa’s tussen 0,5 en 0,9 hebben.
DISCUSSIE: De lage correlatie van een aantal items wijst erop dat de respondenten aan verschillende antwoordrichtingen kunnen denken. Bij de overige items is dit blijkbaar niet het geval. De Cronbach’s alfa van het zelfbeoordelingsinstrument als geheel en de thema’s bevestigen matige interne consistentie.
CONCLUSIE: Deze toets van de EMINCS was informatief voor de ontwikkeling van het instrument. De conceptversie kan op basis van percentages, intraclasscorrelatiecoëfficiënt, vergelijkbaarheid en consistentie redelijk betrouwbaar genoemd worden. Bij vijf van de 25 items is verbetering nodig.

Trefwoorden: Competenties, vaardigheden, zelfbeoordelingsinstrument, ethisch overleg, moreel beraad, ethische commissies

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?

Verpleegkundigen worden regelmatig geconfronteerd met ethische onderwerpen in de zorg.

Verpleegkundigen participeren regelmatig in verschillende vormen van ethisch overleg, zoals casusbesprekingen, moreel beraad en ethische commissies.

Verpleegkundigen worden geacht competenties te bezitten voor het omgaan met ethische onderwerpen en ethische overlegvormen in de zorg.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?