Problemen in de begeleiding en behandeling van verslavingsproblematiek bij mensen met een lichte verstandelijke beperking

Een beschrijvend kwantitatief onderzoek naar het perspectief van professionals

  • 23 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Inventarisatie en analyse van de problemen die professionals in de verstandelijkgehandicaptenzorg (VG-zorg) en verslavingszorg ervaren in de begeleiding en behandeling van volwassenen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) en verslavingsproblematiek.
METHODE: Enquête onder behandelaren en begeleiders in de beide sectoren (n = 227). Problemen zijn gedefinieerd en uitgewerkt in de volgende clusters: de cliënt, het sociale netwerk, de hulpverlening en de organisatie van zorg. De resultaten zijn vergeleken tussen de beide sectoren.
RESULTATEN: In beide sectoren worden relatief veel problemen op het niveau van de cliënt geformuleerd, vooral op de niveaus cognitief, sociaal-emotioneel, sociaal-economisch en motieven voor gebruik. Hulpverleners ervaren vooral de sociaal-economische situatie en de beïnvloedbaarheid van cliënten als problematisch. Verder ervaren zij het als een probleem om effectief om te gaan met aspecten die te maken hebben met de verstandelijke beperking als zodanig, zoals een gebrekkig inzicht van cliënten tussen oorzaak en gevolg in hun gedrag en het toepassen in de praktijk van aangeleerde kennis en vaardigheden. In de verslavingszorg worden de methodische problemen als relatief sterk ervaren, vooral ten aanzien van het effectief uitvoeren van de intake bij de doelgroep en het op onderbouwde wijze vinden van aansluiting bij de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van volwassenen met LVB. Op dit laatste punt bestaat overeenstemming met de professionals in de VG-zorg. Verder bestaat er overeenstemming over het gebrek aan gemeenschappelijk beleid tussen instellingen op het gebied van behandeling en begeleiding van de doelgroep.
CONCLUSIE: Professionals in beide sectoren ervaren een breed scala aan problemen in de behandeling en zorg voor volwassen LVB-cliënten met verslavingsproblemen, gerelateerd aan individuele kenmerken van de cliënt, aan diens sociale functioneren, aan professionele vaardigheden en methodieken, en aan de context van zorgverlening.

Trefwoorden: Lichte verstandelijke beperkingen, verslavingsproblematiek, behandeling, begeleiding

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?
De behandeling en begeleiding van volwassenen met een lichte verstandelijke beperking en verslavingsproblematiek verloopt vaak moeizaam. Een inventarisatie en analyse van de problemen in de behandeling en begeleiding vanuit het perspectief van de professionals.  Met deze inventarisatie en analyse kunnen verdere stappen worden gezet in de aanpassing van de behandeling en begeleiding aan de behoeften van de doelgroep.

Inleiding

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?