Verpleegkunde Nummer 2 , pp. 4-6
jun 2017, jaargang 32
Verpleegkunde Nr. 2 , pp. 4-6
jun 2017, jr. 32
Actueel

Nurses For Food

Verbeteren van de verpleegkundige voedingszorg en zelfmanagement van de patiënt in de aanpak van ondervoeding in het ziekenhuis

Ondervoeding in het ziekenhuis is een veelvoorkomend probleem; gemiddeld 1 op de 3 patiënten is ondervoed. Ondanks de toegenomen aandacht voor het screenen en behandelen van ondervoeding in het ziekenhuis, blijven de prevalentiecijfers hoog.
In deze studie wordt het raamwerk van het Medical Research Council (MRC Raamwerk) gebruikt om een verpleegkundige voedingsinterventie te ontwikkelen op basis van evidentie uit de literatuur (systematisch literatuuronderzoek), kwalitatief onderzoek naar perspectieven van de patiënt, verpleegkundige en overige zorgverleners en kwantitatief onderzoek naar effectieve interventies die kunnen worden ingezet om de voedingszorg te verbeteren.

Literatuur

  1. Kruizenga H, van Keeken S, Weijs P, et al. Undernutrition screening survey in 564,063 patients: patients with a positive undernutrition screening score stay in hospital 1.4 d longer. Am J Clin Nutr 2016;103:1026-32.
  2. Rojer AG, Kruizenga HM, Trappenburg MC, et al. The prevalence of malnutrition according to the new ESPEN definition in four diverse populations. Clin Nutr 2016;35:758-62.
  3. Allard JP, Keller H, Jeejeebhoy KN, et al. Malnutrition at hospital admission - contributors and impact on length of stay: a prospective cohort study from the Canadian Malnutrition Task Force. JPEN J Parenter Enteral Nutr 2016;40:487-97.
  4. Amaral TF, Matos LC, Tavares MM, et al. The economic impact of disease-related malnutrition at hospital admission. Clin Nutr 2007;26:778-84.
  5. Duerksen DR, Keller HH, Vesnaver E, et al. Nurses’ perceptions regarding the prevalence, detection, and causes of malnutrition in Canadian hospitals: results of a Canadian Malnutrition Task Force Survey. JPEN J Parenter Enteral Nutr 2016;40:100-6.
  6. Jefferies D, Johnson M, Ravens J. Nurturing and nourishing: The nurses’ role in nutritional care. J Clin Nurs 2011;20:317-30.
  7. Craig P, Dieppe P, Macintyre S, et al. Developing and evaluating complex interventions: The new Medical Research Council guidance. Int J Nurs Stud 2013;50: 587-92.
  8. Amaral TF, Matos LC, Teixeira MA, et al. Undernutrition and associated factors among hospitalized patients. Clin Nutr 2016;29:580-5.
  9. Saunders J, Smith T, Stroud M. Malnutrition and undernutrition. Medicine 2015;43:112-8.
  10. Alley DE, Koster A, Mackey D, et al. Hospitalization and change in body composition and strength in a population-based cohort of older persons. J Am Geriatr Soc 2010;58:2085-91.
  11. Cederholm T, Bosaeus I, Barazzoni R, et al. Diagnostic criteria for malnutrition – An ESPEN Consensus Statement. Clin Nutr 2015;34:335-40.
  12. Schindler K, Pernicka E, Laviano A, et al. How nutritional risk is assessed and managed in European hospitals: A survey of 21,007 patients findings from the 2007– 2008 cross-sectional nutritionDay survey. Clin Nutr 2010;29:552-9.
  13. Leistra E, van Bokhorst-de van der Schueren MA, Visser M, et al. Systematic screening for undernutrition in hospitals: predictive factors for success. Clin Nutr 2014;33:495-501.
  14. Kruizenga H, Van Keeken S, Weijs P, et al. Nederlandse Prevalentiemeting Ondervoeding in Ziekenhuizen (NPOZ). 2015. Te raadplegen op: http://www.stuurgroepondervoeding.nl/wp-content/uploads/2015/06/factsheet-NPOZ-2015.pdf.
  15. Stuurgroep Ondervoeding. Resultaten Prestatie Indicatoren Ondervoeding voor ziekenhuizen 2015. 2016. Te raadplegen op: http://www.stuurgroepondervoeding.nl/wp-content/uploads/2016/10/Fact-sheet-PI-eiwitintake-dag-4-2015.pdf
  16. Mudge AM, Ross LJ, Young AM, et al. Helping understand nutritional gaps in the elderly (HUNGER): a prospective study of patient factors associated with inadequate nutritional intake in older medical inpatients. Clin Nutr 2011;30:320-5.
  17. Kitson A, Conroy T, Wengstrom Y, et al. Scholar paper: defining the fundamentals of care. Int J Nurs Pract 2010;16:423-34.
  18. Xia C, McCutcheon H. Mealtimes in hospital? Who does what? J Clin Nurs 2006;15:1221-7.
  19. Ross LJ, Mudge AM, Young AM, et al. Everyone’s problem but nobody’s job: staff perceptions and explanations for poor nutritional intake in older medical patients. Nutr Diet 2011;68:41-6.
  20. Kondrup J, Johansen N, Plum LM, et al. Incidence of nutritional risk and causes of inadequate nutritional care in hospitals. Clin Nutr 2002;21:461-8.
  21. Bartholomew LK, Parcel GS, Kok G, et al. Planning health promotion programs: an intervention mapping approach. 3rd ed. San Francisco: Jossey-Bass; 2011.
Actueel

Nurses For Food

Verbeteren van de verpleegkundige voedingszorg en zelfmanagement van de patiënt in de aanpak van ondervoeding in het ziekenhuis

Ondervoeding in het ziekenhuis is een veelvoorkomend probleem; gemiddeld 1 op de 3 patiënten is ondervoed. Ondanks de toegenomen aandacht voor het screenen en behandelen van ondervoeding in het ziekenhuis, blijven de prevalentiecijfers hoog.
In deze studie wordt het raamwerk van het Medical Research Council (MRC Raamwerk) gebruikt om een verpleegkundige voedingsinterventie te ontwikkelen op basis van evidentie uit de literatuur (systematisch literatuuronderzoek), kwalitatief onderzoek naar perspectieven van de patiënt, verpleegkundige en overige zorgverleners en kwantitatief onderzoek naar effectieve interventies die kunnen worden ingezet om de voedingszorg te verbeteren.

Literatuur

  1. Kruizenga H, van Keeken S, Weijs P, et al. Undernutrition screening survey in 564,063 patients: patients with a positive undernutrition screening score stay in hospital 1.4 d longer. Am J Clin Nutr 2016;103:1026-32.
  2. Rojer AG, Kruizenga HM, Trappenburg MC, et al. The prevalence of malnutrition according to the new ESPEN definition in four diverse populations. Clin Nutr 2016;35:758-62.
  3. Allard JP, Keller H, Jeejeebhoy KN, et al. Malnutrition at hospital admission - contributors and impact on length of stay: a prospective cohort study from the Canadian Malnutrition Task Force. JPEN J Parenter Enteral Nutr 2016;40:487-97.
  4. Amaral TF, Matos LC, Tavares MM, et al. The economic impact of disease-related malnutrition at hospital admission. Clin Nutr 2007;26:778-84.
  5. Duerksen DR, Keller HH, Vesnaver E, et al. Nurses’ perceptions regarding the prevalence, detection, and causes of malnutrition in Canadian hospitals: results of a Canadian Malnutrition Task Force Survey. JPEN J Parenter Enteral Nutr 2016;40:100-6.
  6. Jefferies D, Johnson M, Ravens J. Nurturing and nourishing: The nurses’ role in nutritional care. J Clin Nurs 2011;20:317-30.
  7. Craig P, Dieppe P, Macintyre S, et al. Developing and evaluating complex interventions: The new Medical Research Council guidance. Int J Nurs Stud 2013;50: 587-92.
  8. Amaral TF, Matos LC, Teixeira MA, et al. Undernutrition and associated factors among hospitalized patients. Clin Nutr 2016;29:580-5.
  9. Saunders J, Smith T, Stroud M. Malnutrition and undernutrition. Medicine 2015;43:112-8.
  10. Alley DE, Koster A, Mackey D, et al. Hospitalization and change in body composition and strength in a population-based cohort of older persons. J Am Geriatr Soc 2010;58:2085-91.
  11. Cederholm T, Bosaeus I, Barazzoni R, et al. Diagnostic criteria for malnutrition – An ESPEN Consensus Statement. Clin Nutr 2015;34:335-40.
  12. Schindler K, Pernicka E, Laviano A, et al. How nutritional risk is assessed and managed in European hospitals: A survey of 21,007 patients findings from the 2007– 2008 cross-sectional nutritionDay survey. Clin Nutr 2010;29:552-9.
  13. Leistra E, van Bokhorst-de van der Schueren MA, Visser M, et al. Systematic screening for undernutrition in hospitals: predictive factors for success. Clin Nutr 2014;33:495-501.
  14. Kruizenga H, Van Keeken S, Weijs P, et al. Nederlandse Prevalentiemeting Ondervoeding in Ziekenhuizen (NPOZ). 2015. Te raadplegen op: http://www.stuurgroepondervoeding.nl/wp-content/uploads/2015/06/factsheet-NPOZ-2015.pdf.
  15. Stuurgroep Ondervoeding. Resultaten Prestatie Indicatoren Ondervoeding voor ziekenhuizen 2015. 2016. Te raadplegen op: http://www.stuurgroepondervoeding.nl/wp-content/uploads/2016/10/Fact-sheet-PI-eiwitintake-dag-4-2015.pdf
  16. Mudge AM, Ross LJ, Young AM, et al. Helping understand nutritional gaps in the elderly (HUNGER): a prospective study of patient factors associated with inadequate nutritional intake in older medical inpatients. Clin Nutr 2011;30:320-5.
  17. Kitson A, Conroy T, Wengstrom Y, et al. Scholar paper: defining the fundamentals of care. Int J Nurs Pract 2010;16:423-34.
  18. Xia C, McCutcheon H. Mealtimes in hospital? Who does what? J Clin Nurs 2006;15:1221-7.
  19. Ross LJ, Mudge AM, Young AM, et al. Everyone’s problem but nobody’s job: staff perceptions and explanations for poor nutritional intake in older medical patients. Nutr Diet 2011;68:41-6.
  20. Kondrup J, Johansen N, Plum LM, et al. Incidence of nutritional risk and causes of inadequate nutritional care in hospitals. Clin Nutr 2002;21:461-8.
  21. Bartholomew LK, Parcel GS, Kok G, et al. Planning health promotion programs: an intervention mapping approach. 3rd ed. San Francisco: Jossey-Bass; 2011.
Over dit artikel
Auteurs
Gerda van den Berg, Marian de van der Schueren, Hester Vermeulen, Getty Huisman - de Waal
Over de auteurs
  • Drs. Gerda van den Berg is docent aan de opleiding Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en werkt als promovendus bij IQ Healthcare in het Radboudumc te Nijmegen aan dit onderzoek met de focus op het verbeteren van de verpleegkundige voedingszorg aan de ondervoede patiënt in het ziekenhuis.
  • Dr. Marian de van der Schueren is werkzaam als lector Voeding en Gezondheid bij de faculteit gezondheidszorg van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarnaast werkt zij als senior onderzoeker Diëtetiek en Voedingswetenschappen bij het VU medisch centrum in Amsterdam.
  • Prof. dr. Hester Vermeulen is hoogleraar Verplegingswetenschap bij IQ Healthcare in het Radboudumc te Nijmegen.
  • Dr. Getty Huisman-de Waal is senior onderzoeker bij IQ Healthcare in het Radboudumc en werkt als projectleider van het thema voeding in het Basis Care Revisited Project.

Correspondentieadres: gerda.vandenberg@radboudumc.nl

ISSN print
0920-3273
ISSN online
2468-2225


Over dit artikel
Auteurs
Gerda van den Berg, Marian de van der Schueren, Hester Vermeulen, Getty Huisman - de Waal
Over de auteurs
  • Drs. Gerda van den Berg is docent aan de opleiding Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en werkt als promovendus bij IQ Healthcare in het Radboudumc te Nijmegen aan dit onderzoek met de focus op het verbeteren van de verpleegkundige voedingszorg aan de ondervoede patiënt in het ziekenhuis.
  • Dr. Marian de van der Schueren is werkzaam als lector Voeding en Gezondheid bij de faculteit gezondheidszorg van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarnaast werkt zij als senior onderzoeker Diëtetiek en Voedingswetenschappen bij het VU medisch centrum in Amsterdam.
  • Prof. dr. Hester Vermeulen is hoogleraar Verplegingswetenschap bij IQ Healthcare in het Radboudumc te Nijmegen.
  • Dr. Getty Huisman-de Waal is senior onderzoeker bij IQ Healthcare in het Radboudumc en werkt als projectleider van het thema voeding in het Basis Care Revisited Project.

Correspondentieadres: gerda.vandenberg@radboudumc.nl

ISSN print
0920-3273
ISSN online
2468-2225