Door een informatiefolder vooraf zijn patiƫnten beter voorbereid op hun bezoek aan de mammapoli

  • 22 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Onderzoeken of een nieuwe werkwijze op de mammapoli van het IJsselland Ziekenhuis leidt tot verbetering op het gebied van voorlichting en patiënttevredenheid.
METHODE: De door de patiënt aangegeven kennis over de gang van zaken, de verwachtingen en de patiënttevredenheid zijn vergeleken tussen patiënten die voorafgaand aan het bezoek aan de mamapoli thuis een informatiefolder toegestuurd kregen (nieuwe werkwijze) en patiënten die de informatiefolder tijdens het bezoek ontvingen (oude werkwijze).
RESULTATEN: Er zijn 202 patiënten geïncludeerd in het onderzoek, die evenredig waren verdeeld over beide groepen. De nieuwe werkwijze leidt tot betere kennis bij patiënten over de procedures en werkwijze op de mammapoli bij binnenkomst. De mate waarin patiënten aangeven op de hoogte te zijn van alle relevante informatie-items verschilt significant (p < 0,001). Ook komen bij de nieuwe werkwijze de verwachtingen over het bezoek significant vaker overeen met de werkelijkheid (32% oude werkwijze versus 82% nieuwe werkwijze, p < 0,001). De patiënttevredenheid verschilde niet significant tussen beiden groepen. CONCLUSIE: Hoewel er in dit onderzoek niet gecontroleerd is op confounding factoren en het meetinstrument niet gevalideerd is, lijkt een eenvoudige aanpassing van de werkwijze tot veelbelovende verbetering op het gebied van voorlichting te leiden.

Trefwoorden: mammapoli, kennis, informatie, folder, voorlichting, verwachting, patiënttevredenheid

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?
  • Goede voorlichting leidt tot angst- en stressreductie bij patiënten.
  • Goede voorlichting kan invloed hebben op de tevredenheid over de zorg.
  • Patiënten stellen het op prijs voorafgaand aan hun ziekenhuisbezoek inhoudelijke en praktische informatie te krijgen.
    &ellipsis;

    Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

    Abonneer nu

    Heeft u al een account?