Een hoop gedoe? Defecatieproblemen en kwaliteit van leven na een ‘low anterior’- resectie vanwege een rectumcarcinoom

  • 20 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Defecatieproblemen komen regelmatig voor na een ‘low anterior’-resectie (LAR) vanwege een rectumcarcinoom. De term ‘low anterior resection syndrome’ (LARS) is de overkoepelende term voor deze problemen. Het doel van dit onderzoek was om het risico op LARS en de impact van LARS op de kwaliteit van leven na te gaan.
METHODE: Patiënten die een LAR hebben ondergaan en geen recidief of metastase hebben ontwikkeld, werden gevraagd om aan dit dwarsdoorsnedeonderzoek mee te doen. Deelname bestond uit het invullen van de LARS-score en de EORTC QLQC30. Op basis van de LARS-score werden patiënten ingedeeld naar geen, weinig of veel LARS.
RESULTATEN: Van de 78 geïncludeerde patiënten was 72% man en de gemiddelde leeftijd was 66,9 jaar. Veel LARS kwam voor bij 64% van de patiënten, 13% van de patiënten had weinig LARS en 23% had geen LARS. Patiënten met veel LARS rapporteerden een iets slechter emotioneel functioneren en een iets slechtere globale gezondheid/kwaliteit van leven dan patiënten zonder respectievelijk met weinig LARS (p ≤ 0,04).
CONCLUSIE: LARS komt bij ruim driekwart van de patiënten voor. De gevolgen van veel LARS voor het functioneren lijken echter beperkt te zijn. Geadviseerd wordt om patiënten voorafgaand aan de operatie hierover te informeren en na de operatie patiënten hierop te screenen, teneinde adequate zorg te kunnen bieden.

Trefwoorden: Endeldarmkanker, defecatieproblemen, ‘low anterior resection syndrome’, kwaliteit van leven

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?
Defecatieproblemen komen regelmatig voor bij patiënten na een ‘low anterior’-resectie (LAR) vanwege een rectumcarcinoom. Defecatieproblemen en de hiertegen te nemen maatregelen kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van patiënten na een LAR. Het ‘low anterior resection syndrome’ (LARS) wordt steeds vaker gebruikt als overkoepelende term voor de defecatieproblemen na een LAR en de impact daarvan op de kwaliteit van leven.