Spreken over dementie. Mantelzorgers met een Turkse, Marokkaanse of Surinaams-Creoolse achtergrond over bespreekbaarheid van en verklaringen bij dementie

  • 28 min.
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

ACHTERGROND: De prevalentie van dementie stijgt onder Turkse, Marokkaanse en Surinaams-Creoolse immigranten. Omdat mantelzorg zeer belangrijk is in deze allochtone groepen, is het relevant om te zien welke verklaring mantelzorgers hebben voor dementie en of ze openlijk over dementie kunnen spreken binnen de gemeenschap en de familie.
METHODE: 41 kwalitatieve interviews en 6 focusgroepinterviews met vrouwelijke Turkse, Marokkaanse en Surinaams-Creoolse mantelzorgers die zorgen voor een naaste met dementie.
RESULTATEN: Mantelzorgers van Turkse, Marokkaanse of Surinaams-Creoolse herkomst zien dementie vaak als een natuurlijk gevolg van het ouder worden, als een spirituele ervaring, en/of als een samenspel tussen levensgebeurtenissen, persoonlijkheidskenmerken en psychosociale factoren. Dementie is veelal bespreekbaar binnen de naaste familie. Bespreekbaarheid ligt echter moeilijker binnen de bredere gemeenschappen, vooral bij de Turkse en Marokkaanse mantelzorgers, onder meer vanwege schaamte.
CONCLUSIE: De dominante verklaringen over dementie die werden geuit door de geïnterviewde mantelzorgers zijn in lijn met de verklaringsmodellen die Downs et al. omschrijven als ‘dementie als een normaal verouderingsproces’ en ‘dementie als een spirituele ervaring’. De mantelzorgers kunnen vaak open spreken over dementie in de naaste familie, maar in de bredere Turkse en Marokkaanse gemeenschappen is dit veel minder het geval. Bij mensen met een Surinaams-Creoolse achtergrond ligt spreken over dementie ook in de bredere gemeenschap minder gevoelig.

Trefwoorden: Dementie, mantelzorg, verklaringsmodellen, openheid, immigranten, mantelzorgperspectieven, kwalitatief onderzoek

Wat is bekend? Wat is nieuw? Wat is de relevantie?

Onder migranten met een Marokkaanse achtergrond zouden ontkenning, schaamte en de emoties dementie in de taboesfeer houden.

Ook bij migranten met een Turkse achtergrond zou weinig over dementie gesproken worden, wat zou samen hangen met angst voor de ziekte en schaamtegevoelens.

Over hoe Surinaams-Creoolse Nederlanders tegen dementie aankijken en daarover spreken is minder bekend.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?