Waarom veranderen verpleegkundigen van baan?

Determinanten voor vertrekgeneigdheid onder verpleegkundigen werkzaam in een groot topklinisch perifeer ziekenhuis

  • 12 min.
  • Onderzoek
  • Onderzoeksartikel

Samenvatting

DOEL: Het doel van dit onderzoek is (1) te beschrijven in welke mate verpleegkundigen overwegen te veranderen van baan of van werkgever, (2) de voorkeur voor specifieke loopbaankeuzes te verklaren en (3) op basis hiervan aanbevelingen te doen om ongewenst verloop van verpleegkundigen te voorkomen.
METHODE: Door middel van een survey onder 318 verpleegkundigen die werkzaam zijn in een topklinisch perifeer ziekenhuis wordt vertrekgeneigdheid en voorkeur voor verschillende loopbaankeuzes vastgesteld. Met behulp van logistische regressie-analyse worden verklaringen getoetst voor verschillende loopbaankeuzes.
RESULTATEN: De vertrekgeneigdheid onder verpleegkundigen kan worden verklaard door problemen met de werkprivébalans, een lagere werktevredenheid, en door ontevredenheid met het management en de wijze van leidinggeven.
CONCLUSIE: Vrijwillig en ongewenst vertrek van verpleegkundigen uit een topklinisch perifeer ziekenhuis (extramuraal) kan worden voorkomen door gericht aandacht te schenken aan problemen met betrekking tot de werkprivébalans, werktevredenheid en tevredenheid met het management en de wijze van leiding geven, en niet noodzakelijkerwijs door middel van salarismaatregelen en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Trefwoorden: vertrekgeneigdheid, carrièrestappen, personeelsverloop, verloopintentie

Wat is bekend?

In de internationale literatuur worden verschillende verklaringen gepresenteerd voor de mate waarin verpleegkundigen vrijwillig van baan willen veranderen. Daarnaast besteden studies wel aandacht aan achtergronden van tijdelijke loopbaanonderbrekingen in het kader van studie en zorg voor kinderen, maar wordt in de literatuur nog geen antwoord gegeven op de vraag waarom verpleegkundigen voor een specifiek vervolg van hun loopbaan kiezen.

Wat is nieuw?

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?